Mroczny-- 2 506 Napisano 29 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopad, 2020 Cześć wszystkim, dzisiejszego poranka zostałem natchniony pomysłem stworzenia serii krótkich tematów na temat robienia koktajli we własnym zaciszu domowym. W zamyśle każda odsłona miałaby prezentować po jednym opisanym przeze mnie przepisie. Zawsze będę starał się dokładnie opisać skład czyli co będzie nam potrzebne do stworzenia takiego koktajlu, ewentualne zamienniki, no i przede wszystkim gdzie szukać tych wymienionych przeze mnie składników. Przejdę przez cały proces powstania takowego napoju oraz jak powinien być on serwowany. Drinki, które sobie przygotowałem z tyłu głowy są to łatwe, szybkie i NAJLEPSZE smakowo napoje, jakie możemy wykonać sami w domu nie posiadając specjalnego sprzętu typu shaker, miarka etc. Na sam początek weźmiemy "na warsztat" koktajl o nazwie Waniliowa Cola, którego raczej nie spotkacie w internecie. I. Skład: - 40ml* Wódki - Jeśli ktoś ma akurat w domu to polecam żubrówkę czarną -> Wódka - 30ml* Syropu Waniliowego Victoria's - Syrop - dostaniecie go w Kauflandzie w cenie +- 9.99zł i spokojnie starczy Wam na bardzo długo, a jeśli drink Wam nie zasmakuje to zawsze możecie dodać go do kawy. - Cola do uzupełnienia - Cytryna do dekoracji Smak: Słodki Przygotowujemy w: Wysokiej szklance(Highball) * By odmierzyć składniki możecie użyć zwykłego kieliszka, te małe mają zazwyczaj 40ml pojemności. Oczywiście lejemy na oko. II. Przygotowanie Zasada przy przygotowywaniu koktajli jest praktycznie zawsze taka sama, wlewamy wszystko w kolejności od największych % do najmniejszych by składniki zaczynały się ze sobą mieszać już podczas samego wlewania ich, ewentualnie czasem zamiast % bierzemy pod uwagę ich gęstość w sytuacji gdy chcemy zrobić np. bezalkoholowy koktajl warstwowy. Tak więc bierzemy się do roboty, myjemy rączki, szykujemy potrzebne składniki, przygotowujemy szkło i wypełniamy je lodem, a następnie wlewamy do niego kolejno Wódkę->Syrop->Colę by uzupełnić szklankę do pełna. Bierzemy łyżeczkę i mieszamy przez jakieś 6-7 sekund. Kroimy cytrynę i dekorujemy nią szklankę lub wrzucamy do szklanki i nasz drink jest gotowy. III. Prezentacja Jeśli zrobiliście wszystko dobrze, Wasz koktajl powinien wyglądać jak na zdjęciu poniżej. Z wyglądu nie różni się niczym od pospolitej wódki z colą jednak smakowo to inna bajka, szczególnie jeśli zdecydujecie się użyć żubrówki czarnej. Prosiłbym Was o odpowiedź czy taka seria przypadłaby Wam do gustu, a osoby, które spróbowały o ocenę i ewentualne uwagi. "Małolaty" mogą spróbować wersji bez %, taka opcja też jest całkiem niezła, a w przyszłości postarałbym się wybrać również jakieś przepisy na coś bezalkoholowego. Zdrówko! 2 1 -> Steam <- Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZNYCEL 117 Napisano 30 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopad, 2020 Mi przypadła seria do gustu, szczególnie mógłbyś coś więcej dawać przepisów bo w sumie Sylwester tuż tuż! 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azo[t] 12 Napisano 30 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 30 Listopad, 2020 Bardzo fajny Drink hehe w sam raz na sylwester 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi