Skocz do zawartości

Weź to spróbuj #1 "Waniliowa Cola"

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

dzisiejszego poranka zostałem natchniony pomysłem stworzenia serii krótkich tematów na temat robienia koktajli we własnym zaciszu domowym. W zamyśle każda odsłona miałaby prezentować po jednym opisanym przeze mnie przepisie. Zawsze będę starał się dokładnie opisać skład czyli co będzie nam potrzebne do stworzenia takiego koktajlu, ewentualne zamienniki, no i przede wszystkim gdzie szukać tych wymienionych przeze mnie składników. Przejdę przez cały proces powstania takowego napoju oraz jak powinien być on serwowany. Drinki, które sobie przygotowałem z tyłu głowy są to łatwe, szybkie i NAJLEPSZE smakowo napoje, jakie możemy wykonać sami w domu nie posiadając specjalnego sprzętu typu shaker, miarka etc.

Na sam początek weźmiemy "na warsztat" koktajl o nazwie Waniliowa Cola, którego raczej nie spotkacie w internecie.

I. Skład:

- 40ml* Wódki - Jeśli ktoś ma akurat w domu to polecam żubrówkę czarną -> Wódka

- 30ml* Syropu Waniliowego Victoria's  - Syrop - dostaniecie go w Kauflandzie w cenie +- 9.99zł i spokojnie starczy Wam na bardzo długo, a jeśli drink Wam nie zasmakuje to zawsze możecie dodać go do kawy. ;)

- Cola do uzupełnienia

- Cytryna do dekoracji

Smak: Słodki

Przygotowujemy w: Wysokiej szklance(Highball)

* By odmierzyć składniki możecie użyć zwykłego kieliszka, te małe mają zazwyczaj 40ml pojemności. Oczywiście lejemy na oko.

II. Przygotowanie

Zasada przy przygotowywaniu koktajli jest praktycznie zawsze taka sama, wlewamy wszystko w kolejności od największych % do najmniejszych by składniki zaczynały się ze sobą mieszać już podczas samego wlewania ich, ewentualnie czasem zamiast % bierzemy pod uwagę ich gęstość w sytuacji gdy chcemy zrobić np. bezalkoholowy koktajl warstwowy.

Tak więc bierzemy się do roboty, myjemy rączki, szykujemy potrzebne składniki, przygotowujemy szkło i wypełniamy je lodem, a następnie wlewamy do niego kolejno Wódkę->Syrop->Colę by uzupełnić szklankę do pełna. Bierzemy łyżeczkę i mieszamy przez jakieś 6-7 sekund. Kroimy cytrynę i dekorujemy nią szklankę lub wrzucamy do szklanki i nasz drink jest gotowy.

III. Prezentacja

Jeśli zrobiliście wszystko dobrze, Wasz koktajl powinien wyglądać jak na zdjęciu poniżej. Z wyglądu nie różni się niczym od pospolitej wódki z colą jednak smakowo to inna bajka, szczególnie jeśli zdecydujecie się użyć żubrówki czarnej.

128250442_1409275826131317_3600255451273938492_n.jpg.e5fd33b392c59105c44fbf4a96e6ee8b.jpg

Prosiłbym Was o odpowiedź czy taka seria przypadłaby Wam do gustu, a osoby, które spróbowały o ocenę i ewentualne uwagi. "Małolaty" mogą spróbować wersji bez %, taka opcja też jest całkiem niezła, a w przyszłości postarałbym się wybrać również jakieś przepisy na coś bezalkoholowego.

Zdrówko!

• Kufel piwa 2
  • Lampka wina 1

1.gif.d40a9e61ddcfd2b3f4c319d2ff0b8215.gif.8f398bf329254f03e643adf3e51727f1.gif

-> Steam <-

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...