Skocz do zawartości

sushi

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kuchania turecka jest bezapelacyjnie najlepsza, jednak w moim sercu króluje sushi! <3

Wrzucam prosty przepis na handmade :)

 

co potrzebujemy:

-ryż do sushi, 250g

-nori,

-ocet ryzowy 20g 

-1 lyzeczka cukru,

-3/4 lyzeczki soli,

-litr wody,

-sos sojowy

-grillowanyn losos(ja podpiekam w piekarniku)

-serek typu philadelphia,

-awokado

-ogorek zielony

 

Ryż opłukujemy aż zrobi się bezbarwny. Ryż gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu -około 15 minut.

W tym czasie robimy zaprawę - dwie lyzki octu ryzowego mieszamy z cukrem i solą. Mieszamy, aż się rozpusci.

Ugotowany ryż mieszamy z zaprawą - zostawiamy do CALKOWITEGO ostygnięcia.

 

Po tym czasie:

rozkładamy na macie do sushi nori chropowatą częścią do góry, na plat nakladamy ryzu tak, aby zakryc 3/4 powierzchni płata. Nie ugniatamy. Ryż musi być puszysty, a nie zbity. Na środku nakładamy serek kremowy, kawalek łososia, awokado pokrojne w paski i ogórka pokronego w paski. Teraz zawijamy płat nori: bierzemy za koniec płata i łączymy mocno w miejscu, gdzie konczy nam się ryż, a potem przerolowujemy płat z końcówką (wiele filmikow wyjasnia jak to zrobić) . kroimy sushi OSTRYM nożem. Podajemy z sosem sojowym. Smcznego.

 

  • Kufel piwa 1
  • Lampka wina 1
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...