melek 30 Napisano 20 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 20 Listopad, 2020 Kuchania turecka jest bezapelacyjnie najlepsza, jednak w moim sercu króluje sushi! <3 Wrzucam prosty przepis na handmade co potrzebujemy: -ryż do sushi, 250g -nori, -ocet ryzowy 20g -1 lyzeczka cukru, -3/4 lyzeczki soli, -litr wody, -sos sojowy -grillowanyn losos(ja podpiekam w piekarniku) -serek typu philadelphia, -awokado -ogorek zielony Ryż opłukujemy aż zrobi się bezbarwny. Ryż gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu -około 15 minut. W tym czasie robimy zaprawę - dwie lyzki octu ryzowego mieszamy z cukrem i solą. Mieszamy, aż się rozpusci. Ugotowany ryż mieszamy z zaprawą - zostawiamy do CALKOWITEGO ostygnięcia. Po tym czasie: rozkładamy na macie do sushi nori chropowatą częścią do góry, na plat nakladamy ryzu tak, aby zakryc 3/4 powierzchni płata. Nie ugniatamy. Ryż musi być puszysty, a nie zbity. Na środku nakładamy serek kremowy, kawalek łososia, awokado pokrojne w paski i ogórka pokronego w paski. Teraz zawijamy płat nori: bierzemy za koniec płata i łączymy mocno w miejscu, gdzie konczy nam się ryż, a potem przerolowujemy płat z końcówką (wiele filmikow wyjasnia jak to zrobić) . kroimy sushi OSTRYM nożem. Podajemy z sosem sojowym. Smcznego. IMG_8597.mov 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi