melek 30 Napisano 19 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopad, 2020 Nie wiem, czy wiecie ale Turcja słynie z najlepszych śniadań na świecie. To najważniejszy posiłek w tej kulturze. Celebruje się go z rodziną, stól zawsze jest syto zastawiony. Na takim tureckim śniadaniu nigdy nie zabraknie: herbaty, oliwek, różnego rodzaju serów, dżemów, smarowideł wszelakich, tureckich kiełabasek, owoców, warzyw: pomidrów i ogórków, ale również sigara boregi, a i tureckie śniadanie nie istnieje bez jajecznicy zwanej MENEMEN. Za takie śniadanie w pięknej restauracji w Alanyi , z pięknym widokiem na morze zapłaciłam aż całe 70lir. To całe 35zł!!! Dla 3 osób. Czy to drogo według was? To najlepsza wersja jajecznicy jaką jedliście: CO potrzeba: -masło, -mała cebula, -1 papryka - najlepiej zielona, - 2 pomidory, lub pół puszki pomidorów z puszki - 4 jajka, -sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, - szczypiorek opcjonalnie. Na patelni rozpuszczamy masło, dusimy cebulkę, dodajemy paprykę pokrojną w kosteczkę, pomidory. Kiedy wszystko ładnie nam odparuje dodajemy jajka i przyprawy. Staramy się mieszać same białka, bo menemen ma być bardziej lejący. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem. Afiyet olsun! W załączniku zdjęcia 2 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kropek. 913 Napisano 19 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopad, 2020 @Sobektestujesz? @meleknam zrobi Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zasłużony Nierobek 2 540 Napisano 19 Listopad, 2020 Zasłużony Udostępnij Napisano 19 Listopad, 2020 Jak kupisz @Kropek.xD Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melek 30 Napisano 19 Listopad, 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopad, 2020 Chłopaki moje! Dla was wszystko !!! ❤️ 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozew 171 Napisano 19 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 19 Listopad, 2020 Jestem bardzo zafascynowany Turcją, ich pożywieniem i językiem. Dzięki za ten temat, jest super, czekam, aż dodasz więcej ciekawych wpisów na temat Turcji. A i kto z Was ogląda tureckie seriale? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typer krystofair 1 321 Napisano 23 Listopad, 2020 Typer Udostępnij Napisano 23 Listopad, 2020 Dnia 19.11.2020 o 19:14, melek napisał: nigdy nie zabraknie no chyba że nie masz tych 35 PLN XDDD PS. Jadłbym Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melek 30 Napisano 23 Listopad, 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopad, 2020 Dnia 19.11.2020 o 23:47, Pozew napisał: Jestem bardzo zafascynowany Turcją, ich pożywieniem i językiem. Dzięki za ten temat, jest super, czekam, aż dodasz więcej ciekawych wpisów na temat Turcji. A i kto z Was ogląda tureckie seriale? Kocham turecką kuchnię, przykre, ze wszyscy kojarzą ją tylko z kebabem! Uczę się tureckiego od pół roku oglądam tureckie seriale! Polecam Cukur, Icerde i Alev Alev. Bardzo dobry, ale mocno psychologiczny jest Etos na netflix. Zerknij też na porządny wyciskacz łez " Cud w celi nr7" dawno nie oglądałam czegoś tak wzruszającego. 3 minuty temu, krystofair napisał: no chyba że nie masz tych 35 PLN XDDD PS. Jadłbym Ja staram się stołować jak najwięcej na mieście. W lokalnych knajpach. Jedzenie w hotelach jest pod turystów i jest sredniej jakości. Moje subiektywne zdanie. 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typer krystofair 1 321 Napisano 23 Listopad, 2020 Typer Udostępnij Napisano 23 Listopad, 2020 3 minuty temu, melek napisał: Ja staram się stołować jak najwięcej na mieście. W lokalnych knajpach. Jedzenie w hotelach jest pod turystów i jest sredniej jakości. Moje subiektywne zdanie. Dzięki! Bardzo wartościowe zdanie, jak mi się uda kiedyś do Turcji wybrać to postaram się nie być leniwy. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozew 171 Napisano 23 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopad, 2020 12 minut temu, melek napisał: Kocham turecką kuchnię, przykre, ze wszyscy kojarzą ją tylko z kebabem! Uczę się tureckiego od pół roku oglądam tureckie seriale! Polecam Cukur, Icerde i Alev Alev. Bardzo dobry, ale mocno psychologiczny jest Etos na netflix. Zerknij też na porządny wyciskacz łez " Cud w celi nr7" dawno nie oglądałam czegoś tak wzruszającego. To prawda, nie należy kojarzyć Turcji tylko z kebabem, bo to tylko pozór, a przecież pozory mylą. W Turcji istnieje wiele ciekawych przysmaków i to bardzo ciekawy kraj. Najlepsze dania są na śniadanie i słyszałem również o daniu "Burek" - podobno bardzo smakuje. Polubiłem też język turecki, znam pojedyncze słowa np. Evet, Hair, Tessekular, Merhaba, Tesseklur ederim, Afiet oslun, Seni Seviyorum, Güzel, Pardon, Affedersiniz i wiele innych, które teraz nie przyszły mi do głowy. Bardzo polecam serial Więzień miłości "Adini Sen Koy", znasz? Jest emitowany obecnie na TVP2, od ponad roku. Oglądam codziennie. Co najfajniejsze nauczyłem się tych słówek tureckich właśnie z tego serialu. Z tego serialu wyszło również moje zamiłowanie do Turcji, bo gdy nie znałem tego kraju to... idąc na kebaba w moim mieście, mówiłem głupoty o turkach w sklepie, nie lubiłem ich itd. xD. Teraz się zmieniłem, a szczególnie zmienił się mój stosunek do tego kraju. Słyszałem tylko o serialu Cukur (lecz nie oglądałem), gra w nim Hazal Subasi - aktorka, która zagrała w Adini Sen Koy" jako Zehra. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melek 30 Napisano 23 Listopad, 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopad, 2020 3 minuty temu, Pozew napisał: To prawda, nie należy kojarzyć Turcji tylko z kebabem, bo to tylko pozór, a przecież pozory mylą. W Turcji istnieje wiele ciekawych przysmaków i to bardzo ciekawy kraj. Najlepsze dania są na śniadanie i słyszałem również o daniu "Burek" - podobno bardzo smakuje. Polubiłem też język turecki, znam pojedyncze słowa np. Evet, Hair, Tessekular, Merhaba, Tesseklur ederim, Afiet oslun, Seni Seviyorum, Güzel, Pardon, Affedersiniz i wiele innych, które teraz nie przyszły mi do głowy. Bardzo polecam serial Więzień miłości "Adini Sen Koy", znasz? Jest emitowany obecnie na TVP2, od ponad roku. Oglądam codziennie. Co najfajniejsze nauczyłem się tych słówek tureckich właśnie z tego serialu. Z tego serialu wyszło również moje zamiłowanie do Turcji, bo gdy nie znałem tego kraju to... idąc na kebaba w moim mieście, mówiłem głupoty o turkach w sklepie, nie lubiłem ich itd. xD. Teraz się zmieniłem, a szczególnie zmienił się mój stosunek do tego kraju. Słyszałem tylko o serialu Cukur (lecz nie oglądałem), gra w nim Hazal Subasi - aktorka, która zagrała w Adini Sen Koy" jako Zehra. Evet! Ja jadąc pierwszy raz do Turcji myślałam, ze to kraj arabski. Teraz walczę o pracę w Stambule "borek" - z niemieckimi kropkami. Mialam dodać przepis, ale jest super vlog na temat tego, jak to stworzyć. Wyślę Ci na priv. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi