Skocz do zawartości

tureckie śniadania <3

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy wiecie ale Turcja słynie z najlepszych śniadań na świecie. To najważniejszy posiłek w tej kulturze. Celebruje się go z rodziną, stól zawsze jest syto zastawiony. Na takim tureckim śniadaniu nigdy nie zabraknie: herbaty, oliwek, różnego rodzaju serów, dżemów, smarowideł wszelakich, tureckich kiełabasek, owoców, warzyw: pomidrów i ogórków, ale również sigara boregi, a i tureckie śniadanie nie istnieje bez jajecznicy zwanej MENEMEN. Za takie śniadanie w pięknej restauracji w Alanyi , z pięknym widokiem na morze zapłaciłam aż całe 70lir. To całe 35zł!!! Dla 3 osób. Czy to drogo według was? To najlepsza wersja jajecznicy jaką jedliście:

CO potrzeba:

-masło,

-mała cebula,

-1 papryka - najlepiej zielona,

- 2 pomidory, lub pół puszki pomidorów z puszki :D
- 4 jajka,

-sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka,

- szczypiorek opcjonalnie.

Na patelni rozpuszczamy masło, dusimy cebulkę, dodajemy paprykę pokrojną w kosteczkę, pomidory.

Kiedy wszystko ładnie nam odparuje dodajemy jajka i przyprawy. Staramy się mieszać same białka, bo menemen ma być bardziej lejący.

Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem.

Afiyet olsun!

W załączniku zdjęcia

c55b17c8abcb7eab0edcfa1acc80ddf9_1553888147.jpg

Turkish-Menemen-Recipe-image.jpg

• Kufel piwa 2
  • Lampka wina 2

Jestem bardzo zafascynowany Turcją, ich pożywieniem i językiem.

Dzięki za ten temat, jest super, czekam, aż dodasz więcej ciekawych wpisów na temat Turcji. 

A i kto z Was ogląda tureckie seriale? 

Dnia 19.11.2020 o 23:47, Pozew napisał:

Jestem bardzo zafascynowany Turcją, ich pożywieniem i językiem.

Dzięki za ten temat, jest super, czekam, aż dodasz więcej ciekawych wpisów na temat Turcji. 

A i kto z Was ogląda tureckie seriale? 

Kocham turecką kuchnię, przykre, ze wszyscy kojarzą ją tylko z kebabem!

Uczę się tureckiego od pół roku :) 

oglądam tureckie seriale! Polecam Cukur, Icerde i Alev Alev.

Bardzo dobry, ale mocno psychologiczny jest Etos na netflix.

Zerknij też na porządny wyciskacz łez " Cud w celi nr7" dawno nie oglądałam czegoś tak wzruszającego.

3 minuty temu, krystofair napisał:

no chyba że nie masz tych 35 PLN XDDD B)

PS. Jadłbym ^^

Ja staram się stołować jak najwięcej na mieście. W lokalnych knajpach. Jedzenie w hotelach jest pod turystów i jest sredniej jakości. Moje subiektywne zdanie.

• Kufel piwa 1
  • Lampka wina 1

• Typer
3 minuty temu, melek napisał:

Ja staram się stołować jak najwięcej na mieście. W lokalnych knajpach. Jedzenie w hotelach jest pod turystów i jest sredniej jakości. Moje subiektywne zdanie.

Dzięki! Bardzo wartościowe zdanie, jak mi się uda kiedyś do Turcji wybrać to postaram się nie być leniwy. :kappa:

• Kufel piwa 1

image.png.7c6f7bceaddcd40f0d8eeb289c1197f9.png

12 minut temu, melek napisał:

Kocham turecką kuchnię, przykre, ze wszyscy kojarzą ją tylko z kebabem!

Uczę się tureckiego od pół roku :) 

oglądam tureckie seriale! Polecam Cukur, Icerde i Alev Alev.

Bardzo dobry, ale mocno psychologiczny jest Etos na netflix.

Zerknij też na porządny wyciskacz łez " Cud w celi nr7" dawno nie oglądałam czegoś tak wzruszającego.

To prawda, nie należy kojarzyć Turcji tylko z kebabem, bo to tylko pozór, a przecież pozory mylą. W Turcji istnieje wiele ciekawych przysmaków i to bardzo ciekawy kraj. Najlepsze dania są na śniadanie i słyszałem również o daniu "Burek" - podobno bardzo smakuje.

Polubiłem też język turecki, znam pojedyncze słowa np.  Evet, Hair, Tessekular, Merhaba, Tesseklur ederim, Afiet oslun, Seni Seviyorum, Güzel, Pardon, Affedersiniz i wiele innych, które teraz nie przyszły mi do głowy.

Bardzo polecam serial Więzień miłości "Adini Sen Koy", znasz? Jest emitowany obecnie na TVP2, od ponad roku. Oglądam codziennie. :D  Co najfajniejsze nauczyłem się tych słówek tureckich właśnie z tego serialu. Z tego serialu wyszło również moje zamiłowanie do Turcji, bo gdy nie znałem tego kraju to... idąc na kebaba w moim mieście, mówiłem głupoty o turkach w sklepie, nie lubiłem ich itd. xD. Teraz się zmieniłem, a szczególnie zmienił się mój stosunek do tego kraju.

Słyszałem tylko o serialu Cukur (lecz nie oglądałem), gra w nim Hazal Subasi - aktorka, która zagrała w Adini Sen Koy" jako Zehra.

3 minuty temu, Pozew napisał:

To prawda, nie należy kojarzyć Turcji tylko z kebabem, bo to tylko pozór, a przecież pozory mylą. W Turcji istnieje wiele ciekawych przysmaków i to bardzo ciekawy kraj. Najlepsze dania są na śniadanie i słyszałem również o daniu "Burek" - podobno bardzo smakuje.

Polubiłem też język turecki, znam pojedyncze słowa np.  Evet, Hair, Tessekular, Merhaba, Tesseklur ederim, Afiet oslun, Seni Seviyorum, Güzel, Pardon, Affedersiniz i wiele innych, które teraz nie przyszły mi do głowy.

Bardzo polecam serial Więzień miłości "Adini Sen Koy", znasz? Jest emitowany obecnie na TVP2, od ponad roku. Oglądam codziennie. :D  Co najfajniejsze nauczyłem się tych słówek tureckich właśnie z tego serialu. Z tego serialu wyszło również moje zamiłowanie do Turcji, bo gdy nie znałem tego kraju to... idąc na kebaba w moim mieście, mówiłem głupoty o turkach w sklepie, nie lubiłem ich itd. xD. Teraz się zmieniłem, a szczególnie zmienił się mój stosunek do tego kraju.

Słyszałem tylko o serialu Cukur (lecz nie oglądałem), gra w nim Hazal Subasi - aktorka, która zagrała w Adini Sen Koy" jako Zehra.

Evet! :) Ja jadąc pierwszy raz do Turcji myślałam, ze to kraj arabski. :D Teraz walczę o pracę w Stambule :D "borek" - z niemieckimi kropkami. Mialam dodać przepis, ale jest super vlog na temat tego, jak to stworzyć. Wyślę Ci na priv.

• Kufel piwa 1

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...