Kropek. 908 Napisano 18 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 18 Listopad, 2020 Składniki: mała dynia ( po pobraniu ok 700 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 1 litr bulionu ( domowy lub z kostki rosołowej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 0.5 łyżeczki zmielonego imbiru w proszku 0.5 łyżeczki chilli sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Ok 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki oliwy / oleju Przygotowanie: 1. W większym garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojona w kostkę cebule i czosnek . Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. 3. Dynię, ziemniaki, marchewki przełożyć do garnka i chwile podsmażyć razem z cebulą. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. 4. Następnie dodać śmietanę i zupę zmiksować na gładki krem Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, chilli , solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, parmezanem. Smacznego! źródło:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-z-dyni-zupa-z-dynii Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi