Kropek. 913 Napisano 9 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopad, 2020 Składniki Kruche ciasto: 200 g schłodzonego masła 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 5 żółtek Pianka: 5 białek 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: 6-7 sztuk jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier waniliowy i żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą. większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy kilka minut. Drugą mniejszą część ciasta część owijamy folią i wkładamy do lodówki. 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cukry oraz cynamon i proszek budyniowy, mieszamy. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i proszek budyniowy. 4. Na podpieczony spód kruchego ciasta wykładamy odciśniętą z soku masę jabłkową, a następnie wykładamy piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta. 5. Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, oprószamy cukrem pudrem. Spoiler Smacznego! źródło:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-ze-smazonymi-jablkami-i-pianka-budyniowa 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi