Skocz do zawartości

Szarlotka z jabłkami i pianką budyniową

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

Kruche ciasto:
200 g schłodzonego masła
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
5 żółtek


Pianka:
5 białek
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego


Dodatkowo:
6-7 sztuk jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie budyniu waniliowego
oraz
cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier waniliowy i żółtka.
Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą.
większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy kilka minut.
Drugą mniejszą część ciasta część owijamy folią i wkładamy do lodówki.


2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cukry oraz cynamon i proszek budyniowy, mieszamy.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i proszek budyniowy.

 

4. Na podpieczony spód kruchego ciasta wykładamy odciśniętą z soku masę jabłkową, a następnie wykładamy piankę budyniową.
Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta.


5. Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, oprószamy cukrem pudrem.

Spoiler

szarlotka-budyniowa.jpeg

 

Smacznego!

źródło:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-ze-smazonymi-jablkami-i-pianka-budyniowa

  • Kufel piwa 1

12.png.45092f5f2612733f4a63d93d04e35668.png.ba4be6fcd68ab3f43a871cc3e32d88d3.png

 

 

 

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...