Skocz do zawartości

Pieczeń ze schabu z sosem własnym

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

1,5 kg schabu 
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku 
3 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju 
1 łyżka mąki
1 szklanka wody

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Tłuszcz z góry zostawić, nie odkrajać .
Do małej miseczki przełożyć wszystkie przyprawy, dodać starty czosnek. Wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.

 

2. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem mięsa.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony około minuty, aby wszystkie soki zostały zamknięte w mięsie. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.

 

3. Do formy wlać wodę i zeskrobać wszystkie smaki jakie tam zostały. Następnie przelać mieszankę do rondelka, postawić na ogien i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać zaklepke do rondelka. Zagotować, gotować 2 minuty. Sos przecedzić przez sitko. Mięso pokroić na plastry, polać sosem podawać.

Spoiler

pieczen-ze-schabu-z-sosem-wlasnym_3.jpeg

Smacznego!

źródło:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczen-ze-schabu-z-sosem-wlasnym

12.png.45092f5f2612733f4a63d93d04e35668.png.ba4be6fcd68ab3f43a871cc3e32d88d3.png

 

 

 

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...