Kropek. 913 Napisano 8 Listopad, 2020 Udostępnij Napisano 8 Listopad, 2020 Składniki 1,5 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szklanka wody Przygotowanie: 1. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Tłuszcz z góry zostawić, nie odkrajać . Do małej miseczki przełożyć wszystkie przyprawy, dodać starty czosnek. Wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-16 godzin. 2. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem mięsa. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony około minuty, aby wszystkie soki zostały zamknięte w mięsie. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. 3. Do formy wlać wodę i zeskrobać wszystkie smaki jakie tam zostały. Następnie przelać mieszankę do rondelka, postawić na ogien i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać zaklepke do rondelka. Zagotować, gotować 2 minuty. Sos przecedzić przez sitko. Mięso pokroić na plastry, polać sosem podawać. Spoiler Smacznego! źródło:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczen-ze-schabu-z-sosem-wlasnym Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi