Skocz do zawartości

Sernik snickers

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

Spód:
150g herbatników
65g masła extra
1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
170ml śmietany 30%
4 jajka
100g cukru pudru
1 budyń waniliowy
280g masy kajmakowej o smaku krówka
90g gorzkiej czekolady
130g orzeszków ziemnych

Wierzch:
pozostała ilość masy kajmakowej o smaku krówki
80g orzeszków ziemnych
2 batony snickers

Przygotowanie:

1. Spód:
Herbatniki zmiksować w malakserze do postaci bułki tartej, dodać cukier i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.

 

2. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni, pozostawić do wystudzenia.

 

3. Masa serowa:
Ser przełożyć do misy miksera, dodać śmietanę, jajka, cukier i budyń. Całość dokładnie miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Następnie dodać masę kajmakową, startą czekoladę, orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.

 

4. Gotową masę serową przełożyć do tortownicy na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze około 40 minut.

 

5. Masę kajmakową wraz z puszką przełożyć do rondelka z wrzątkiem i mieszać do chwili aż będzie miała konsystencję polewy. Orzeszki drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Natomiast batoniki pokroić na mniejsze kawałki.

 

6. Wystudzony sernik polać płynnym kajmakiem, posypać orzeszkami i kawałkami batoników. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyciągnąć 30 minut wcześniej aby miał temperaturę pokojową.

Smacznego!

źródło:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-snickers-3

 

  • Kufel piwa 1

12.png.45092f5f2612733f4a63d93d04e35668.png.ba4be6fcd68ab3f43a871cc3e32d88d3.png

 

 

 

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...