Junior Administrator MinnieMouse 7 050 Napisano 25 Sierpień, 2020 Junior Administrator Udostępnij Napisano 25 Sierpień, 2020 Czekoladowa tarta z kremowym musem Składniki na ciasto kruche: • 115g masła w temp. pokojowej • 80g cukru pudru • 1 duże jajko w temp. pokojowej • 185g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • szczypta soli Składniki na nadzienie: • 80g wody • 115g masła • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub 10ml mocnego espresso) • 170g ciemnej czekolady • 65g cukru • 1 łyżka ekstraktu z wanilii • szczypta soli • 3 duże jajka • świeże maliny lub truskawki Przygotowanie: 1. Masło umieszczamy w dużej misce i przesiewamy do niego cukier puder. W międzyczasie roztrzepujemy jajko w osobnej miseczce. Za pomocą miksera ubijamy na miękką i gładką masę, dodając stopniowo jajko. 2. Do masy przesiewamy przez duże sitko mąkę, dodajemy kakao i szczyptę soli. Spoiler 3. Używając plastikowej bądź silikonowej szpatułki zagarniamy wszystkie składniki, łącząc je tak długo, aż powstanie jednolita masa ciastowa. 4. Zawijamy powstałe ciasto w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 45 minut do lodówki. Spoiler 5. Po wyciągnięciu ciasta nagrzewamy piekarnik do 190°C, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5cm i umieszczamy w okrągłej tartownicy - jeśli takowej nie mamy możemy umieścić w zwykłej tortownicy zaginając lekko rogi do góry na wysokość ok. 1cm. 7. Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Spoiler 8. Średniej wielkości garnuszek umieszczamy na wolnym ogniu i rozpuszczamy masło wraz z wodą. Gdy całość się zagotuje dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Tip: jeśli nie mamy w domu kawy rozpuszczalnej, możemy zaparzyć 10ml mocnego espresso i tak samo dodać do garnuszka po rozpuszczeniu się masła. 9. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, jajka i zalewamy rozpuszczonym masłem. Używając trzepaczki łączymy całość w jednolity, błyszczący krem. Spoiler 10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150°C. 11. Gotowy krem wlewamy do częściowo upieczonej skorupki z ciasta i pieczemy około 15-20 minut, aż mus w większości zastygnie, lecz jego środek pozostanie lekko "ruchomy". 12. Studzimy tartę około 30 minut i posypujemy cukrem pudrem. Można udekorować górę malinami lub truskawkami, które dodatkowo przełamią smak. Smacznego! 2 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dontpusz3k Napisano 25 Sierpień, 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpień, 2020 Pilnuj się frelka z takim kalorycznym jedzeniem bo później nawet sraczkowata kiecka nie pomoże Podeślę siostrze bo ona lubi się bawić w ciasta Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi