Skocz do zawartości

Tarta z musem czekoladowym

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Junior Administrator

Czekoladowa tarta z kremowym musem :pies:

 

unnamed (1).jpg

 

 

Składniki na ciasto kruche:


 115g masła w temp. pokojowej
 80g cukru pudru
 1 duże jajko w temp. pokojowej
 185g mąki pszennej
 2 łyżki kakao
 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:


 80g wody
 115g masła
 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (lub 10ml mocnego espresso)
 170g ciemnej czekolady
 65g cukru
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 szczypta soli
 3 duże jajka
 świeże maliny lub truskawki 


Przygotowanie:

 

1. Masło umieszczamy w dużej misce i przesiewamy do niego cukier puder. W międzyczasie roztrzepujemy jajko w osobnej miseczce. Za pomocą miksera ubijamy na miękką i gładką masę, dodając stopniowo jajko.
2. Do masy przesiewamy przez duże sitko mąkę, dodajemy kakao i szczyptę soli.

Spoiler

IMG_1009.jpg


3. Używając plastikowej bądź silikonowej szpatułki zagarniamy wszystkie składniki, łącząc je tak długo, aż  powstanie jednolita masa ciastowa.
4. Zawijamy powstałe ciasto w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 45 minut do lodówki.

Spoiler

IMG_1013.jpg


5. Po wyciągnięciu ciasta nagrzewamy piekarnik do 190°C, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5cm i umieszczamy w okrągłej tartownicy - jeśli takowej nie mamy możemy umieścić w zwykłej tortownicy zaginając lekko rogi do góry na wysokość ok. 1cm.
7. Nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Spoiler

IMG_1015.jpg


8. Średniej wielkości garnuszek umieszczamy na wolnym ogniu i rozpuszczamy masło wraz z wodą. Gdy całość się zagotuje dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia.
Tip: jeśli nie mamy w domu kawy rozpuszczalnej, możemy zaparzyć 10ml mocnego espresso i tak samo dodać do garnuszka po rozpuszczeniu się masła.
9. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, jajka i zalewamy rozpuszczonym masłem. Używając trzepaczki łączymy całość w jednolity, błyszczący krem.

Spoiler

IMG_1017.jpg


10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150°C.
11. Gotowy krem wlewamy do częściowo upieczonej skorupki z ciasta i pieczemy około 15-20 minut, aż mus w większości zastygnie, lecz jego środek pozostanie lekko "ruchomy".
12. Studzimy tartę około 30 minut i posypujemy cukrem pudrem. Można udekorować górę malinami lub truskawkami, które dodatkowo przełamią smak.

 

 

IMG_1020.jpg      unnamed.jpg

 

Smacznego!

  • Kieliszek wódki 2
  • Lampka wina 2

nws_trine4_001.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość dontpusz3k

Pilnuj się frelka z takim kalorycznym jedzeniem bo później nawet sraczkowata kiecka nie pomoże :kekw:

Podeślę siostrze bo ona lubi się bawić w ciasta :YeahBoi:

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...