Skocz do zawartości

Wodzionka w wersji Boncky

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wodzionka - zupa prosto z kuchni śląskiej. Niesamowicie prosta,ale jednocześnie bardzo smaczna i pozwalająca na szeroką gamę modyfikacji. 
Dzisiaj przedstawię wam moją ulubioną wersję. Zaczynamy!

 

SKŁADNIKI:
zagotowana woda
► 3-4 kromki chleba (w zależności od rozmiaru miski)
► ząbek czosnku
► masło lub inne smarowidło

► przyprawa typu Warzywko

► Pieprz

► ulubiona przyprawa (ja użyłem przyprawy do mięsa mielonego KAMIS)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wrzuć rwany na kawałki chleb.
4KJoySK.jpg?1
2. Posiekaj ząbek czosnku i dodaj do miski. Możesz użyć praski do czosnku.

L6ohCgx.jpg?1
3. Wsyp miarkę przyprawy typu Warzywko.
oEEwOak.jpg?1

4. W następnym kroku do miski leci świeżo mielony pieprz.

8o15WrR.jpg?1

5. Dosyp ulubionej przyprawy. Jeżeli używasz tzw. przyprawy kompletnej (zawierającej sól) wtedy zmniejsz trochę ilość warzywka.

ixwekaA.jpg?1

6. Na samą górę wrzuć kawałek masła lub innego smarowidła. Użyłem Smakowitej.
oqRxbrb.jpg?1

7. Zalej całość wrzątkiem na wysokość chleba w misce i dobrze to przemieszaj.
NtFHbic.jpg?1

 

Poczekaj chwilę aż ostygnie. Wodzionka jest już gotowa. Opcjonalnie polecam jeszcze zabielić ją połową łyżki stołowej śmietany.
Niesamowite w tym daniu jest to, że coś co na pierwszą myśl musi być słabe okazuje się fenomenalną potrawą.

 

Smacznego!

  • Kufel piwa 3

4LyrfsY.png

 

 

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...