Junior Administrator MinnieMouse 7 048 Napisano 17 Maj, 2020 Junior Administrator Udostępnij Napisano 17 Maj, 2020 Zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym i warzywami w sosie beszamelowym Składniki: • 0,5 kg ziemniaków • pół główki kalafiora • pół główki brokuła • 2 marchewki • 500 g mięsa mielonego • 60 g sera żółtego • łyżka oliwy z oliwek • 3 ogórki kiszone Na sos beszamelowy: • 25 g masła • 40 g mąki pszennej • 500 ml ciepłego mleka • sól, pieprz • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Ziemniaki obrać oraz ugotować w osolonej wodzie. 2. Na rozgrzanej oliwie usmażyć mielone, doprawić solą i pieprzem. 3. Różyczki kalafiora oraz brokuła umyć oraz rozdzielić na drobne kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. 4. Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze talarki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć ziemniakami, następnie mięsem i warzywami oraz pokrojonymi w kosteczkę ogórkami. 5. Przygotować sos beszamelowy: - Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, - Ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). - Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. - Sos można doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i szafranem. 6. Ser żółty utrzeć na tarce bezpośrednio na zapiekankę. Polać sosem beszamelowym, wyłożyć ziemniaki jeśli zostały (jeśli tak, polać ponownie beszamelem i posypać serem). 7. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut. 3 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonimowy Gosc 75 Napisano 17 Maj, 2020 Udostępnij Napisano 17 Maj, 2020 Jak nie lubię gotować, jutro sobie to zrobie. Łap plusa! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi