Skocz do zawartości

Zapiekanka z ziemniakami, mielonym i warzywami

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Junior Administrator

Zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym i warzywami w sosie beszamelowym:pies:

 

Składniki:

 

• 0,5 kg ziemniaków

• pół główki kalafiora

• pół główki brokuła

• 2 marchewki

• 500 g mięsa mielonego

• 60 g sera żółtego

• łyżka oliwy z oliwek

• 3 ogórki kiszone

 

Na sos beszamelowy:

• 25 g masła

• 40 g mąki pszennej

• 500 ml ciepłego mleka

• sól, pieprz

• 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

 

1. Ziemniaki obrać oraz ugotować w osolonej wodzie.

2. Na rozgrzanej oliwie usmażyć mielone, doprawić solą i pieprzem.

3. Różyczki kalafiora oraz brokuła umyć oraz rozdzielić na drobne kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

4. Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze talarki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć ziemniakami, następnie mięsem i warzywami oraz pokrojonymi w kosteczkę ogórkami.

5. Przygotować sos beszamelowy:

- Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa,

- Ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek).

- Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.

- Sos można doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i szafranem.

6. Ser żółty utrzeć na tarce bezpośrednio na zapiekankę. Polać sosem beszamelowym, wyłożyć ziemniaki jeśli zostały (jeśli tak, polać ponownie beszamelem i posypać serem).

7. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut.

 

 

44kTKXE.thumb.jpg.fdfabf84b18ca233bd8f98bd95c03484.jpg

  • Kufel piwa 3
  • Lampka wina 2

nws_trine4_001.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...