Skocz do zawartości

Święta Wielkanocne :)

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum, z okazji świąt wielkanocnych bardzo chciałem życzyć wszystkim ciepłych i wesołych świąt. Mimo sytuacji jaka panuje na świecie myślę, że powinniśmy trzymać się razem nawet na odległość.

 

58e3686213649_o_medium.jpg

 

Kochani mam dla was parę propozycji potraw świątecznych.

 

Moją pierwszą propozycją jest oczywiście Żurek, bo kto wyobraża sobie święta bez naszego zakwasiku.

zurek.jpg.115be9a4b914cf4a688da300181fa40e.jpg

 

napis1.jpg.2441fb53a66bd489e20fdef0e52d69e3.jpg   

 

250 g boczku wędzonego (lub 500 g kości lub żeberek wędzonych)
2 litry bulionu*
500 ml żuru - zakwasu (gotowego, z butelki)
200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
1 łyżka suszonego majeranku
350 g wiejskiej kiełbasy

 

napis2.jpg.ab5c36240511db4bd7c23dbf88e6220d.jpg

 

W garnku zagotować bulion z dodatkiem wędzonki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Dodać żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu przemieszania zawartości) oraz śmietanę i majeranek.

Dokładnie wymieszać i na zagotować na małym ogniu.
Doprawić zmielonym pieprzem w razie potrzeby oraz dodać obraną z błonki i pokrojoną na kawałki kiełbasę.

Podgrzać i podawać z dodatkami.

 

Kolejna moja propozycja to mięsko na drugie danie, które osobiście uwielbiam robić na święta: Zawijany schab w sosie. 

schab.jpg.e623ce2312bea13e40b23e6bc86212d7.jpg

 

napis1.jpg.3f66cb09e11609736a42d9340d808869.jpg 

 

1kg schabu

1 laska kiełbasy 

Pieczarki 400gr

Papryka,jajka

Ser, cebula

napis2.jpg.b1517cce787c794b055958323eda4e0b.jpg

 

Zaczynamy od pokrojenia schabu, i rozbicie cienko. Przyprawiamy każdy kawałek oraz układamy na nim ser, kiełbasę pokrojoną w paski, paprykę również pokrojoną w paski,jajka w cwiartkach, pieczarki usmażone na patelni nakładamy łyżka.

Następnie w sprytny sposób zawijamy to, oraz nabijamy wykałaczki żeby nam się to nie rozleciało.

W ten sposób zawinięte mięsko kładziemy na rozgrzanej patelni obsmażając z każdej strony.

Gdy już mięsko się zarumieni dolewamy wody, oraz dusimy około 1h.

Sos jak kto woli z torebki,bądź po prostu dodajemy mąkę i jest git. 

 

Mam również propozycje dla bardziej wybrednych: Jajka faszerowane z chrzanem.

jajka.jpeg.c24da889e0a83d37ca27a897c7947a1b.jpeg

 

napis1.jpg.d0902746c3fb8330fe591fd428b27541.jpg

 

500 g tartego chrzanu 
10 jajek ugotowanych na twardo
50 g miękkiego masła
4-5 łyżek majonezu lub 30% gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku 
sok z ½ cytryny 

 

napis2.jpg.3fbcf2db320cafdb856bcc5177e5c9bd.jpg

 

Jajka gotuję na twardo, studzę i rozcieram na jednolitą masę z masłem, majonezem, solą i pieprzem.
Do miski dodaję chrzan, nie może być zbyt rzadki, jeśli trzeba odciśnij go nad jakąś miseczką z nadmiaru wody.
Wymieszaj dokładnie, dopraw w razie potrzeby sola, pieprzem i cukrem.
Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce.

aaaaa.thumb.jpg.91604bb0697a7c70b2ee5a19af1250a9.jpg

 

 

Jeszcze raz wesołych i radosnych świat Wielkanocnych, no i oczywiście smacznego.

 

  • Kufel piwa 3
  • Kieliszek wódki 2
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc to z potraw, które podałeś najczęściej robię żurek i jaka z chrzanem. Nie próbowałem jeszcze tych schabowych, ale może kiedyś spróbuję. Co do pracy, jest ciekawie napisana. Tylko te napisany na początku trudno niektóre przeczytać, ale ujdzie na spokojnie. Również życzę Ci wesołych i radosnych świąt Wielkanocnych. 

  • Kufel piwa 1
Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...