<<GaLaRa>> 133 Napisano 11 Kwiecień, 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień, 2020 Witam wszystkich użytkowników forum, z okazji świąt wielkanocnych bardzo chciałem życzyć wszystkim ciepłych i wesołych świąt. Mimo sytuacji jaka panuje na świecie myślę, że powinniśmy trzymać się razem nawet na odległość. Kochani mam dla was parę propozycji potraw świątecznych. Moją pierwszą propozycją jest oczywiście Żurek, bo kto wyobraża sobie święta bez naszego zakwasiku. 250 g boczku wędzonego (lub 500 g kości lub żeberek wędzonych) 2 litry bulionu* 500 ml żuru - zakwasu (gotowego, z butelki) 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18% 1 łyżka suszonego majeranku 350 g wiejskiej kiełbasy W garnku zagotować bulion z dodatkiem wędzonki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Dodać żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu przemieszania zawartości) oraz śmietanę i majeranek. Dokładnie wymieszać i na zagotować na małym ogniu. Doprawić zmielonym pieprzem w razie potrzeby oraz dodać obraną z błonki i pokrojoną na kawałki kiełbasę. Podgrzać i podawać z dodatkami. Kolejna moja propozycja to mięsko na drugie danie, które osobiście uwielbiam robić na święta: Zawijany schab w sosie. 1kg schabu 1 laska kiełbasy Pieczarki 400gr Papryka,jajka Ser, cebula Zaczynamy od pokrojenia schabu, i rozbicie cienko. Przyprawiamy każdy kawałek oraz układamy na nim ser, kiełbasę pokrojoną w paski, paprykę również pokrojoną w paski,jajka w cwiartkach, pieczarki usmażone na patelni nakładamy łyżka. Następnie w sprytny sposób zawijamy to, oraz nabijamy wykałaczki żeby nam się to nie rozleciało. W ten sposób zawinięte mięsko kładziemy na rozgrzanej patelni obsmażając z każdej strony. Gdy już mięsko się zarumieni dolewamy wody, oraz dusimy około 1h. Sos jak kto woli z torebki,bądź po prostu dodajemy mąkę i jest git. Mam również propozycje dla bardziej wybrednych: Jajka faszerowane z chrzanem. 500 g tartego chrzanu 10 jajek ugotowanych na twardo 50 g miękkiego masła 4-5 łyżek majonezu lub 30% gęstej śmietany sól i pieprz do smaku sok z ½ cytryny Jajka gotuję na twardo, studzę i rozcieram na jednolitą masę z masłem, majonezem, solą i pieprzem. Do miski dodaję chrzan, nie może być zbyt rzadki, jeśli trzeba odciśnij go nad jakąś miseczką z nadmiaru wody. Wymieszaj dokładnie, dopraw w razie potrzeby sola, pieprzem i cukrem. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. Jeszcze raz wesołych i radosnych świat Wielkanocnych, no i oczywiście smacznego. 3 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T4yFa 90 Napisano 11 Kwiecień, 2020 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień, 2020 Szczerze mówiąc to z potraw, które podałeś najczęściej robię żurek i jaka z chrzanem. Nie próbowałem jeszcze tych schabowych, ale może kiedyś spróbuję. Co do pracy, jest ciekawie napisana. Tylko te napisany na początku trudno niektóre przeczytać, ale ujdzie na spokojnie. Również życzę Ci wesołych i radosnych świąt Wielkanocnych. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi