Skocz do zawartości

Blaszak w budżecie 3-3.5k

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• VIP

Cześć, 

Tak jak w tytule chciałbym zakupić PC w budżecie z przedziału 3-3,5 tysiąca. 

Nie mam jakiś szczególnych wymagań, co do szklanych obudów, miliona ledów, kolorów podzespołów czy innych cudów. 

Przede wszystkim zasada im taniej tym lepiej! :hrhr:

A tak zupełnie poważnie to nie gram w jakieś wiedźminy na ultra, czy inne tytuły, które potrzebują nie wiadomo jakich podzespołów. Zależy mi na stabilnej platformie, która posłuży mi przez najbliższe kilka lat. 

Nie będę bawił się w OC czy inne modyfikacje, więc nie zależy mi też na podzespołach z odblokowanymi mnożnikami itp. 

Liczę na waszą pomoc! 

P.S. 3500 to aktualnie sztywna górna granica i nie zamierzam się nad nią wyginać. 

VNwgrql.png

2 godziny temu, dejman uwu napisał:

https://www.morele.net/configurator/redirect/626212

mam takiego, aktualnie jestem z niego zadowolony :kappa:

Zestaw jest dobry, jak na swoją cenę. Właśnie, cena. Wiem, że 3500 jest "sztywną" granicą, ale może pokusisz się o te 86 zł więcej? W zestawie dejmana proponuję zmienić jedynie kartę - Gainward GeForce RTX 2060 Phoenix GS 6GB

• Kufel piwa 2

spacer.png

• VIP
57 minut temu, re1ease napisał:

Zestaw jest dobry, jak na swoją cenę. Właśnie, cena. Wiem, że 3500 jest "sztywną" granicą, ale może pokusisz się o te 86 zł więcej? W zestawie dejmana proponuję zmienić jedynie kartę - Gainward GeForce RTX 2060 Phoenix GS 6GB

Teraz kwestia, jaki będzie zysk pomiędzy 1660, a 2060? Czy jest to warte dokładania 500 zł? 

VNwgrql.png

Skok wydajności jest, nie można powiedzieć, że nie. Tutaj masz jakieś pierwsze video porównujące te dwie karty, które znalazłem:

Dodatkowo tutaj poznasz więcej szczegółów. Niestety nie jest to 1660 super, a wersja Ti, czyli trochę mocniejsza, ale nadal jest to jakieś porównanie. Różnica wydajności pomiędzy wersją Super, a Ti wynosi jakieś ~10%. 

2:12 - kilka słów o raytracingu

Jeżeli zdecydujesz się na 2060 to może być to również ten z video powyżej, jest 20 zł tańszy od Phoenix'a Gainward'a:

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2060-gaming-oc-pro-6gb-gddr6-gv-n2060gamingoc-pro-6gd-5699320/

• Kufel piwa 3

spacer.png

• Grafik

https://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/?fbclid=IwAR0oJZnQbtQgzGEXO5Se4sV_j2CO6t2Rot0TCw98dEhXm1h-6B_RNlMZCrI

Tu mają ciekawe zestawy z przedziałami cenowymi. Brałem stąd i jest wszystko jak należy.

• Kufel piwa 1

1535797157_jaktoczytasztojestescwelem.png.9108ca40c2fde0cf0e5844967dc0bef6.png

• VIP
16 godzin temu, [FLEX] ][_(())]{(()) napisał:

https://techlipton.pl/polecane-zestawy-komputerowe/?fbclid=IwAR0oJZnQbtQgzGEXO5Se4sV_j2CO6t2Rot0TCw98dEhXm1h-6B_RNlMZCrI

Tu mają ciekawe zestawy z przedziałami cenowymi. Brałem stąd i jest wszystko jak należy.

A mógłbyś podać który konkretnie zestaw, czy było to czasu temu wstecz i już się zmieniły propozycje? 

• Kufel piwa 1

VNwgrql.png

• Grafik
3 minuty temu, Wujaszek Be. napisał:

A mógłbyś podać który konkretnie zestaw, czy było to czasu temu wstecz i już się zmieniły propozycje? 

Tego zestawu, który ja wziąłem już niestety nie ma. Był taki za 3 tysiące
AMD Ryzen 5 2600 ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB) Gigabyte GeForce GTX 1660 GAMING OC 6GB GDDR5 SilentiumPC Signum SG1 TG SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro 

• Kufel piwa 1

1535797157_jaktoczytasztojestescwelem.png.9108ca40c2fde0cf0e5844967dc0bef6.png

• VIP

https://www.x-kom.pl/lista/fnayep7n6?utm_medium=zestawy-komputerowe-202003&utm_source=techlipton&utm_campaign=lipton-zestaw-za-3200AMD

Podpatrzyłem sobie ten zestaw u Liptona, co sądzicie? Warto pchać się w tego Ryzena?
Czy jest coś bardziej wartego uwagi? 

VNwgrql.png

Jeżeli interesuje cię granie tylko w fhd to zestaw do 3000 ci w zupełności wystaczy do gry na najwyższych ustawieniach na najbliższe lata. Ja jednak polecał bym się pobawić w poszukiwacza i do gotowego zestawu dokupić używana kartę graficzna, która będzie jeszcze miała gwarancję (ponad 10 miesięcy) w renomowanym sklepie. Ostatnio udało mu się kupić gtxa 1080 za 1000zl z trzy letnia gwarancja w sklepie morele. 1080 jest znacznie wydajniejszy od kart które zaproponowali co inni, ale trzeba uważać żeby się nie przejechać na kupnie. 

• Kufel piwa 1

• VIP
9 godzin temu, Jacolek napisał:

Jeżeli interesuje cię granie tylko w fhd to zestaw do 3000 ci w zupełności wystaczy do gry na najwyższych ustawieniach na najbliższe lata. Ja jednak polecał bym się pobawić w poszukiwacza i do gotowego zestawu dokupić używana kartę graficzna, która będzie jeszcze miała gwarancję (ponad 10 miesięcy) w renomowanym sklepie. Ostatnio udało mu się kupić gtxa 1080 za 1000zl z trzy letnia gwarancja w sklepie morele. 1080 jest znacznie wydajniejszy od kart które zaproponowali co inni, ale trzeba uważać żeby się nie przejechać na kupnie. 

To też jest ciekawa propozycja. 

Nachodzi mnie jeszcze myśl, czy nie lepszym wyjściem byłoby przeczekanie tego kryzysu wzrostu cen i zakupienie czegoś w późniejszym terminie? 

VNwgrql.png

9 godzin temu, Wujaszek Be. napisał:

To też jest ciekawa propozycja. 

Nachodzi mnie jeszcze myśl, czy nie lepszym wyjściem byłoby przeczekanie tego kryzysu wzrostu cen i zakupienie czegoś w późniejszym terminie? 

Wzrost cen dotyczy w głównej mierze SSD i RAM'u i jest spowodowany tym że rzeczy są sprowadzane w większości z Chin. Nie wiadomo kiedy się uspokoi. Jeżeli mogę Ci doradzić co do procka to weź sobie 1600af a nie jak tutaj proponowali 5 2600. Praktycznie zerowy wzrost wydajnosci a pieniądze wyrzucone w błoto 

• Kieliszek wódki 1

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...