Junior Administrator MinnieMouse 7 224 Napisano 24 Luty, 2020 Junior Administrator Udostępnij Napisano 24 Luty, 2020 Przepis pewniak, czyli zawsze puszysty omlet-chmurka na śniadanie Składniki: • 2 jajka • 2 łyżki mąki • 2 łyżki cukru pudru • szczypta soli • opcjonalnie: wybrane dodatki w każdej postaci Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli i ubijać na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier a piana będzie sztywna i lśniąca. 2. Po odwróceniu naczynia zawartość powinna trzymać się dna. Jeśli spadła Ci na głowę, powtórz punkt pierwszy. Podpowiedź: wszystkie naczynia powinny być suche, woda skutecznie powstrzymuje białka przed transformacją. 3. Do ubitych białek dodać żółtka oraz mąkę, delikatnie i powoli połączyć składniki w jednolitą masę. 4. Powierzchnię małej patelni posmarować masłem (nadmiar wytrzeć np. ręcznikiem papierowym) i dobrze rozgrzać. 5. Przelać masę, zmniejszyć płomień na minimum i smażyć ok. 2 minuty. Gdy jedna strona będzie gotowa, będzie można łatwo podważyć omlet od krawędzi i bezproblemowo obrócić na drugą stronę z użyciem większej szpatułki. Jeśli nieforemna breja spadła ci na stopy, powtórz wszystko od początku. 6. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami: jogurtem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, etc... 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZrobieCiNalesniki:) 1 048 Napisano 24 Luty, 2020 Udostępnij Napisano 24 Luty, 2020 Mniami Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler Spoiler jd123 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typer krystofair 1 241 Napisano 25 Luty, 2020 Typer Udostępnij Napisano 25 Luty, 2020 Polecam - dobry przepis, robie tak od zawsze. + Wystarczy sobie dzemem gore posmarowac i tez jest klasa Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi