Skocz do zawartości

Puszysty omlet na słodko

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Junior Administrator

Przepis pewniak, czyli zawsze puszysty omlet-chmurka na śniadanie :pies:

 

Składniki:

 

• 2 jajka

• 2 łyżki mąki

• 2 łyżki cukru pudru

• szczypta soli

• opcjonalnie: wybrane dodatki w każdej postaci

 

Przygotowanie:

 

1. Białka oddzielić od żółtek do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli i ubijać na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier a piana będzie sztywna i lśniąca.

2. Po odwróceniu naczynia zawartość powinna trzymać się dna. Jeśli spadła Ci na głowę, powtórz punkt pierwszy. Podpowiedź: wszystkie naczynia powinny być suche, woda skutecznie powstrzymuje białka przed transformacją.

3. Do ubitych białek dodać żółtka oraz mąkę, delikatnie i powoli połączyć składniki w jednolitą masę. 

4. Powierzchnię małej patelni posmarować masłem (nadmiar wytrzeć np. ręcznikiem papierowym) i dobrze rozgrzać.

5. Przelać masę, zmniejszyć płomień na minimum i smażyć ok. 2 minuty. Gdy jedna strona będzie gotowa, będzie można łatwo podważyć omlet od krawędzi i bezproblemowo obrócić na drugą stronę z użyciem większej szpatułki. Jeśli nieforemna breja spadła ci na stopy, powtórz wszystko od początku.

6. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami: jogurtem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, etc...

 

IMG_0130.thumb.jpg.8d1b76aa0cc8d4bf4627f0b942af1182.jpg

 

  • Kufel piwa 3

nws_trine4_001.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...