Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
MinnieMouse

Krem z pomidorów

Rekomendowane odpowiedzi

Krem z pomidorów,

czyli tradycyjna polska pomidorówka w modernistycznym wykonaniu.

Przepis autorski :pies:

 

Składniki:

 

• pomidorki koktajlowe
• 1 duży pomidor malinowy
• 5 ząbków czosnku
• 1 czerwona cebula
• 1 papryka chilli
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• ricotta
• oliwa z oliwek
• przyprawy:
sól, pieprz, bazylia suszona oraz świeża

 

 

Przygotowanie:

 

Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, a malinówkę pokroić w kosteczkę. Wyłożyć w naczyniu żaroodpornym.

Wydrążyć ostrą papryczkę, pokroić w paski i ułożyć wśród pomidorów. Obrać ok. 5 ząbków czosnku i dodać do naczynia żaroodpornego (w całości, nie wyciskać). Doprawić solą i suszoną bazylią, zalać ok. 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do nagrzanego do 200st. piekarnika.

Międzyczasie poszatkować czerwoną cebulę, podsmażyć na oliwie do brązowego koloru.

Gdy pomidory i papryka puszczą cały sok (patrzyć na skórkę) wyjąć z piekarnika i wyłożyć na cebuli. Podsmażyć około 5 minut, dodać trochę wody oraz koncentratu pomidorowego (do uzyskania pożądanej gęstości). Dodać świeżą bazylię i zblendować całość na gładki krem. Można podawać z łyżką ricotty oraz grzankami czosnkowymi.

 


1936195_970892626279760_8138743310563924840_n.jpg.5bc13b51c14ffdbf2e7f0e900b8b9b97.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ketchup


20191003_012450.gif.7358638402f59237906782c021481900.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×