pvvtkvv 1 837 Napisano 9 Luty, 2021 Udostępnij Napisano 9 Luty, 2021 Pyszna, kremowa zupa czosnkowa z grzankami własnej roboty. Idealna na zimowe dni i prosta w wykonaniu Porcja dla 4 osób ZUPA ●Potrzebujemy: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek (ja użyłam oleju konopnego, moze być zwykły olej) 10-12 ząbków czosnku 1 łyżka mąki pszennej 200g ziemniaków 1 litr rosołu lub bulionu 2 trójkąciki lub 1 kostka serka topionego 100ml śmietany kremówki 30% Sól Pieprz 100g żółtego startego sera ●Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem dociskając do deski. W garnku rozgrzać olej i masło, dodać czosnek i smażyć na wolnym ogniu (czosnek powinien zmięknąć i nie powinien się spalić, w przeciwnym wypadku zupa będzie gorzka) Do smażącego się czosnku dodać mąkę cały czas mieszając parę sekund. Całość zalać GORĄCYM rosołem i wymieszać. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować na wolnym ogniu aż pyrki będą miękkie. Całość przelać do blendera lub zblendować w garnku (w zależności jaki sprzęt kuchenny posiadacie) Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem wedle uznania Na dno talerza położyć starty ser i zalać zupą, na wierzchu posypać grzankami ⬇️ GRZANKI ●Potrzebujemy: 3-4 kromki chleba 15 ml oleju łyżeczka ziół prowansalskich ●Przygotowanie: Chleb kroję w kostki do miseczki. Łącze zioła z olejem i polewam po trochę mieszając, by wszystkie kawałki były równo pokryte olejem z ziołami. Rozgrzewam patelnię i przypiekam delikatnie co chwilę mieszając by uzyskać piękny, złoty kolor. Smacznego *zdjecie mojego autorstwa* 3 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi