Skocz do zawartości

Kruche rogaliki drożdżowe

 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • Junior Administrator

Kruche rogaliki drożdżowe z różą :pies:

 

 

Składniki na ciasto:


 250g masła w temp. pokojowej
 500g mąki pszennej
 40g świeżych drożdży
 200ml śmietany kremówki 30%
 szczypta soli

• marmolada różana lub inne powidła

 

Składniki na lukier:


 100g cukru pudru
 2 łyżki gorącej wody

 


Przygotowanie:

 

1. Mąkę należy przesiać, drożdże pokruszyć i wymieszać z mąką i solą. Dodać śmietanę i posiekane masło.

2. Wszystko zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

3. Po tym czasie ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą porcję rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na okrąg o grubości około 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. 

4. Międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra dół bez termoobiegu). 

5. Na każdym z trójkącików nałożyć po pół łyżeczki marmolady i zwinąć od szerokiego boku do dołu. Tak zawinięty rogalik położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

6. Piec w 200 stopniach przez około 15 min.

7. Lekko ostudzone rogaliki polać lukrem: cukier puder mieszać stopniowo z wrzącą wodą tak aby powstała gładka masa.

 

 

IMG-1760.jpg      IMG-1763.jpg

 

 

Najlepiej smakują z konfiturą różaną, ale można też dodać budyń lub czekoladę.

Smacznego! 

  • Kufel piwa 1
  • Kieliszek wódki 2
  • Lampka wina 3

nws_trine4_001.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
 Udostępnij

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...